Burgonyás kenyér I.
1 kg finomliszt, 30-40 dkg fõtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 4 dkg élesztõ, 5-6 dl víz,
5 dkg olvasztott zsír, 1 evõkanál cukor, 1 evõkanál tejpor.
A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben
puhára fõzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja fõzéskor ne repedjen
szét.) A puhára fõzött burgonyát meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hagyjuk
kihûlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretû tálban
összedolgozzuk. Az élesztõt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és
kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a
megkelt élesztõvel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és
megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott
zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkrõl és az edény oldaláról könnyen elválik, és az
állománya közepesen kemény.
A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk,
közepesen meleg helyre tesszük és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk,
tetszés szerint formázzuk, elõzõleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig
pihentetjük. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk és
közepes erõsségû tûzön 50-60 percig lassan sütjük.
|