Burgonys kenyr I.
1 kg finomliszt, 30-40 dkg fõtt, ttrt burgonya, 3 dkg s, 4 dkg lesztõ, 5-6 dl vz,
5 dkg olvasztott zsr, 1 evõkanl cukor, 1 evõkanl tejpor.
A burgonyt kis kefvel alaposan megtiszttjuk, megmossuk s hjban, ss vzben
puhra fõzzk. (Sra azrt van szksg, hogy a burgonya hja fõzskor ne repedjen
szt.) A puhra fõztt burgonyt meghmozzuk s mg melegen ttrjk. Hagyjuk
kihûlni; s utna a langyos tszitlt liszttel egy nagyobb mretû tlban
sszedolgozzuk. Az lesztõt 1 dl vzzel, a cukorral s a tejporral sszekeverjk s
kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezutn rntjk a burgonys lisztre s sszedolgozzuk a
megkelt lesztõvel. Vzben feloldjuk a st, fokozatosan hozzntjk a liszthez s
megkezdjk a dagasztst. A dagaszts vgn a tsztba beledolgozzuk az olvasztott
zsrt. Akkor lesz j a tszta, ha keznkrõl s az edny oldalrl knnyen elvlik, s az
llomnya kzepesen kemny.
A tsztbl cipt formzunk, a tetejt meglisztezzk, konyharuhval letakarjuk,
kzepesen meleg helyre tesszk s 60 percig kelesztjk. Ez utn ismt tgyrjuk,
tetszs szerint formzzuk, elõzõleg bezsrozott tepsibe helyezzk, majd 20 percig
pihentetjk. Ez utn vizes ecsettel lekenjk, 3-4 helyen kssel bevgjuk s
kzepes erõssgû tûzn 50-60 percig lassan stjk.
|