Blelt kenyr
Hozzvalk:
35 dkg finomliszt
10 dkg rozsliszt
15 dkg rtesliszt
1,5 dl tej
2 dkg leszt
1 teskanl kenyrfszer (lsd men)
1 lapos tk. s
1,5 dl vz
7-8 kposztalevl
pici cukor
2-3 ek. olaj
A tejben felfuttatjuk az lesztt a szoksos mdon. A liszteket elkeverjk egy tlban, s hozzadjuk a st s a kenyrfszert. Hozzkeverjk a felfuttatott lesztt, s langyos vzzel elkezdjk dagasztani. Ha mr rugalmas a tszta s mg vana vzbl, ne tegyk hozz, mert lisztkeverknk ennyi vizet kvnt. Alaposan megdagasztjuk, majd letakarva langyos helyre tesszk, mag a dupljra kel. gy 20 perc mlva mg egyszer tgyrjuk, lisztezett deszkn formzzuk.
A kposzta levelekbl eltvoltjuk a vastag, f erezetet, megolajozzuk a leveleket s kibleljk vele a stformnk, vagy a tepsi aljt. A tsztt belehelyezzk a blelt formba, vagy a blelt stlemezre, tetejt is teljesen lefedjk a tbbi, olajos kposztalevllel.
Langyos helyen a dupljra kelesztjk, majd forr stbe rakjuk. 20 perc utn mrskeljk a tzet kzepesre, mg ksz nem lesz. A teljes stsi id kb. 45-50 perc.
|