Barna kenyér tökmaggal
Hozzávalók:
40 dkg Graham-liszt
15 dkg finomliszt
10 dkg rozsliszt
5 dkg tökmag
4-4,5 dl langyos víz
2,5 dkg élesztő
1 tk. őrölt kömény
1 mk. koriander
2 lapos tk. só
1 ek. olvasztott vaj
pici cukor
zsír vagy olaj a sütőforma kikenéséhez.
Az élesztőt felfuttatjuk kis tejben, a liszteket öszzekeverjük, majd a lisztkeverék közepébe kis mélyedésbe beleöntjük az élesztős tejet. Lassan elkezdjük összedolgozni a többi hozzávalóval is, majd jó alaposan meggyúrjuk a víz folyamatos hozzáadásával. Atökmag kétharmadát felaprítjuk, de maradjanak benne egész szemek is. A tésztát süthetjük egy, nagyobb cipóként tepsiben, vagy magas falu, tégla alakú egyéb sütőedényben. Forrő sütőbe tesszük, közepes lángon. Ha a sütő pirítaná a kenyerünk tetejét a vége felé, takarjuk le alufóliával. Teljes magvakat tartalmazó kenyeret fűrészfogú késsel szeljük.
|