Árpás-rozsos kenyér
Hozzávalók:
10 dkg árpaliszt
15 dkg teljes kiörlésű rozsliszt
25 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
3,5-4 dl víz
1 tk. só
2 mk. kenyérfűszer (lásd menü)
pici cukor
Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk. A liszteket összekeverjük egy tálban a sóval és a kenyérfűszerrel, majd a felfuttatott élesztőt, a lisztkeverék kis mélyedésébe öntjük. Fakanállal keverünk hozza a lisztből annyit, hogy tejföl sűrűségű legyen, tetejére is szórunk kevés lisztet. Ha elkezd buborékosodni, úgy 15 perc után, kedhetjük a dagasztást, a langyos víz hozzáadásával. A rugalmas tétsztát melyeg helyen hagyjuk a duplájára kelni. Kb. fél óra múlva újból átgyúrjuk, formázzuk. Tepsibe, vagy sütőformába helyezzük, tetejét vízzel megkenjük, s bevágjuk két helyen. Forró sütőben sütjük, 20 perc után csökkentve a hőmérsékletet. Teljes sütési idő: 50-60 perc.
|