Mákos patkó, diós beigli
50 dkg lisztből, 25 dkg vajból, 5 dkg porcukorból, 2 egész tojásból és 3 sárgájából, 3 dkg kevés hideg tejjel elkevert élesztőből és egy csipet sóból nem túl kemény és nem túl lágy tésztát gyúrunk és jó erősen kidolgozzuk.
3 részre osztjuk (3 rúd lesz belőle), kis cipókat formálunk. Kinyújtjuk.
Rákenjük a tölteléket. a széleit 2 cm szélességben üresen hagyjuk, összecsavarjuk. Sütőlemezre helyezzük, tetejét egész tojással megkenjük, fél órán át langyos helyen kelesztjük. Utána átkemjük tojásfehérjével és fél órára hűvös helyre tesszük. Sütőbe helyezés előtt az oldalait villával megszurkáljuk, forró sütőben 25-30 percig sütjük. A sütő ajtaját ne nyitogassuk.
Diótöltelék:
30 dgk dióbél, 20 dkg porcukor, egy maréknyi zsemlemorzsa, citromhéj, 10 dkg mazsola.
3 dl vízből és a cukorból szirupot főzünk, beleöntjük a diót összekeverjük, a tűzről levéve hozzákeverjük a többi anyagot.
Máktöltelék: 30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 3 dl tej, citromhéj, 5 dkg dara.
A tejet felforraljuk, hozzáöntjük a darával elkevert mákot és végül a cukrot. Ehhez adjuk a mazsolát (ha akarjuk)
|