TÁRKONYOS RAGULEVES
Hozzávalók:
½ kg húsos csont; 20 dkg sertés- vagy baromfihús (lehet vegyesen is), 25 dkg zöldség (sárgarépa, gyökér, zeller, zöldbab, zöldborsó, karfiol, egy-két fej gomba stb.), 1 fej vöröshagyma, 2 db közepes burgonya, só, egész kömény, feketebors, fokhagyma, babérlevél, tárkony, majoránna, petrezselyemzöld, 2 db húsleveskocka, vegeta, citromlé (50 %-os), 2 dl 20 %-os tejföl, 5 dkg zsír, 2 evőkanál sima liszt
Elkészítés:
A húsos csontot az elkészítés előtti nap (este) kb 2,5 liter vízben kevés sóval meg kell főzni (kb. 1,5 óra). A levet leszűrjük, a csontról a húst leszedjük, összevágjuk, félretesszük. A hagymát apróra vágjuk, a zöldségeket (csak a frisset) kockára vágjuk, a húst szintén felkockázzuk, egy kb. három literes fazékban felolvasztjuk a zsírt, beletesszük , az összevágott petrezselyemzöldet, a hagymát, a zöldségeket, az összevágott petrezselyemzöldetés a friss húst, felöntjük kevés húslével, puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük. Öntsük fel egy kevés húslével, jól pároljuk át, utána tegyük bele a leveskockákat, öntsünk rá kb. 1,5 liter húslevet, egy fűszertartó kosárban tegyünk pár szem borsot, köménymagot, egy gerezd fokhagymát, egy kisebb babérlevelet, tegyük a levesbe, és lassú tűzön főzve gyöngyözve forraljuk. Negyed óra múlva főzzünk bele két kisebb apró kockára vágott burgonyát, közben egy edényben kevés langyos húslével öntsünk össze 2 dl tejfölt, tegyünk hozzá 3 csapott evőkanál lisztet, keverjük simára, öt perc pihentetés után öntsük a leveshez, gyakori kevergetés mellett forraljuk össze. Kóstoljuk meg, ha szükséges sózzunk utána ( lehet Vegetával is). Ízlés szerint öntsünk hozzá 1-2 evőkanál citromlevet, szórjuk meg friss, vagy szárított tárkonnyal, majd hagyjuk a főzés befejeztével, a tálalás előtt 15 percig összeérni az ízeket. Aki szereti, tehet bele csipetnyi majorannát, kakukkfüvet is. Levesbetétnek grízgaluska vagy vajgaluska illik hozzá. Ez a leves egytál étel, ezért megfelelően sűrűnek kell lenni.
|