SOMLI GALUSKA
Srga piskthoz:
2 egsz tojs, 2 evkanl liszt, 2 evkanl cukor.
Dis piskthoz:
2 tojs, 2 ekanl cukor, 6 evkanl liszt, 1 evkanl darlt di.
Csokolds piskthoz:
2 tojs, 2 evkanl cukor, 2 evkanl liszt, 1 evkanl kaka.
Vanliakrmhez:
5 dl tej, fl rd vanlia, 20 dkg cukor, 10 dkg liszt, 3 egsz tojs.
Rumos cukorszrphz:
2 dl vz, 20 dkg cukor, 1 dl rum.
Csokoldntethez:
3 dl tej, 3 evkanl kaka, 1 tojssrgja, 4 evkanlcukor, 1 ppozott teskanl liszt, valamint 2 dl rum, 3 dkg darlt di, 8 dkg mazsola, 1 evkanl kaka, 6 dl tejszn.
A hromfle pisktalapot egyenknt azonos nagysg tepsiben megstjk.
A krmhez 4 dl tejet vanlival s a cukor 2/3 rszvel felforraljuk. A maradk tejet kln ednyben simra keverjk a liszttel, tojssrgkkal, a tojsfehrjkbl pedig az egyharmadnyi cukorral kemny habot vernk. A forrsban lv vanlis tejbe lland kevers mellett belentjk a tojsos tejet, felforraljuk, majd a tzrl levve azonnal belekeverjk a cukros tojshabot. Hagyjuk kihlni. A rumos szrphz a cukrot a vzzel felforraljuk, majd, ha langyosra hlt, belekeverjk a rumot. A csokoldntethez a kakat a tejjel simra keverjk, utna a cukrot s a tojssrgt is hozzadjuk, majd llandan kevergetve felforraljuk. A tzrl levve rummal zestjk. A tejsznbl kemny habot vernk. Ezutn az sszes hozzvalt az asztalra tesszk s a kvetkez mdon rakjuk ssze: olyan mly tepsit (vagy tlat) ksztnk el, amelybe a pisktalap egszben belefr (de legalbb ngyszer magasabb legyen, mint a piskta). A tepsi aljra tesszk a srga pisktt. Meglocsoljuk a rumos cukorszrp egy rszvel s rkenjk a srga krm egyharmadt. Meghintjk a di s a mazsola felvel, majd rfektetjk a csokolds pisktalapot. Ezt meglocsoljuk a szrppel, rkenjk a srga krm msodik harmadt. Ismt meghintjk dival s mazsolval, ezutn rbortjuk a dis pisktt. Rsimtjuk a maradk krmet s kakaporral megszrjuk. Aluflival letakarjuk s a htszekrnyben kihtjk. (Hrom napig is elll.) Tlals eltt evkanllal vagy fagylaltadagolval desszertes tnyrokra adagoljuk. Mindegyik adagra nagy kupac tejsznhabot nyomunk, amit lentnk csokoldntettel. Pr szem gymlccsel is lehet dszteni.
|