MOKKA-VRS-FONYA STI
Hozzvalk:
Tszta: 150 g mokkacsokold, 150 g margarin, 175 g cukor, 1 Dr Oetker vanillin, 5 tojs, 100 g liszt, 2 csapott teskanl stpor, 100 g rlt mogyor
Tltelk: 200 g vrs fonya (vagy fonyalekvr)
Mz: 200 g tcsokold, 1-2 evkanl olaj vagy 2 tasak Dr Oetker tortabevon t, 25 g fehr csokold
Elkszts: A csokoldt felaprtjuk s a 2/3-t vzfrdben megolvasztjuk. A margarint a cukorral s a vanillincukorral elkeverjk. Vgl a felolvasztott csokoldt is belecsurgatjuk. Mindegyik tojst fl percig keverjk hozz. A lisztben elvegytjk a stport s kis adagokban a masszba szitljuk. A mogyort rvid ideig belekeverjk, majd a maradk csokidarabot is hozzadjuk. A tsztt egy levehet szl tortaformba (tmr: 26 cm, csak az aljt vajazzuk ki) ntjk, elegyengetjk s megstjk.
Als s fels sts: kb. 170 oC (elmelegtve)
Lgkevers: kb. 150oC (elmelegts nlkl)
Stsi id: kb. 65 perc
Sts utn a stemnyt szedjk ki a formbl, s egy strcson hagyjuk kihlni, majd vgjuk vzszintesen 3 lapp. Az als lapot helyezzk egy tortatlra, tegyk r az fonya felt, majd helyezzk r a kzps lapot, arra pedig a maradk fonyt. Vgl helyezzk r a legfels lapot s finoman nyomjuk ssze a tortt.
A csokoldt felaprtjuk, az olajjal vzfrdben felolvasztjuk, s jl elkeverjk. Egy msik tlkban a fehr csokoldt is felolvasztjuk vzfrdben. A tortt elszr a stt mzzal vonjuk be, a fehr csokoldt ntsk kis tlcsrbe s cseppentsk a stt csokoldba, majd egy fogpiszklval vagy gyufaszllal (kzben llandan megtisztogatva) formljunk belle mintkat.
|