MOKKA-VÖRÖS-ÁFONYA SÜTI
Hozzávalók:
Ř Tészta: 150 g mokkacsokoládé, 150 g margarin, 175 g cukor, 1 Dr Oetker vanillin, 5 tojás, 100 g liszt, 2 csapott teáskanál sütőpor, 100 g őrölt mogyoró
Ř Töltelék: 200 g vörös áfonya (vagy áfonyalekvár)
Ř Máz: 200 g étcsokoládé, 1-2 evőkanál olaj vagy 2 tasak Dr Oetker tortabevonó ét, 25 g fehér csokoládé
Elkészítés: A csokoládét felaprítjuk és a 2/3-át vízfürdőben megolvasztjuk. A margarint a cukorral és a vanillincukorral elkeverjük. Végül a felolvasztott csokoládét is belecsurgatjuk. Mindegyik tojást fél percig keverjük hozzá. A lisztben elvegyítjük a sütőport és kis adagokban a masszába szitáljuk. A mogyorót rövid ideig belekeverjük, majd a maradék csokidarabot is hozzáadjuk. A tésztát egy levehető szélű tortaformába (átmérő: 26 cm, csak az alját vajazzuk ki) öntjük, elegyengetjük és megsütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 170 oC (előmelegítve)
Légkeverés: kb. 150oC (előmelegítés nélkül)
Sütési idő: kb. 65 perc
Sütés után a süteményt szedjük ki a formából, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni, majd vágjuk vízszintesen 3 lappá. Az alsó lapot helyezzük egy tortatálra, tegyük rá az áfonya felét, majd helyezzük rá a középső lapot, arra pedig a maradék áfonyát. Végül helyezzük rá a legfelső lapot és finoman nyomjuk össze a tortát.
A csokoládét felaprítjuk, az olajjal vízfürdőben felolvasztjuk, és jól elkeverjük. Egy másik tálkában a fehér csokoládét is felolvasztjuk vízfürdőben. A tortát először a sötét mázzal vonjuk be, a fehér csokoládét öntsük kis tölcsérbe és cseppentsük a sötét csokoládéba, majd egy fogpiszkálóval vagy gyufaszállal (közben állandóan megtisztogatva) formáljunk belőle mintákat.
|