KARÁCSONYI MÉZES
Hozzávalók: (70-80 darabhoz)
12,5 dkg méz, 6 dkg kristálycukor, 5 dkg margarin, 1-1 mokkáskanál őrölt fahéj, szegfűszeg, szerecsendió, 25 dkg finomliszt, 1 sütőpor, 1 citrom héja, 1 tojás.
A díszítéshez:
10 dkg vegyes finomság, 1 tojásfehérjéhez 10 dkg porcukor gőz fölött felverve.
Elkészítés:
A cukrot, margarint, mézet lábasban mérsékelt tűzön állandóan kevergetve felolvasztjuk. A lábast hideg vízbe állítva a keveréket kihűtjük. Hozzáadjuk a tojást, , majd a fűszeres sütőporos liszthez keverjük. Lisztezett deszkán összegyúrjuk (kicsit ragacsos lesz), cipót formálunk fóliába csomagolva min. 5 órára hidegre tesszük.
180 oC-os sütőben sütjük majd. A tepsit zsiradékkal kikenjük. A tésztát 2-3 mm vékonyra nyújtjuk, formákkal kiszúrjuk, sütjük5-7 percig, a tepsiben hagyjuk kihűlni.
A tojásfehérjét porcukorral gőz fölött kemény habbá verjük és ezzel díszítjük a mézes formákat.
|