BOMBAJÓ TORTA
Hozzávalók:
· 1 db piskótatekercshez: - 5 tojás-5 kanál cukor-4 kanál finomliszt
· töltelékhez: - 15 dkg vaj v. margarin, -10 dkg porcukor, -2 evőkanál rum v. málnaszörp
· a bombához -5 tojássárgája, -12 dkg cukor, -2 vaniliáscukor, -1 mokkáskanál őrölt fahéj, -1 v. 2 púpozott evőkanál kakaó, -2,5 dl tej, -10 dkg étcsokoládé, -1,5 dkg zselatin, -2,5 dl tejszín v 1,5 csomag vízzel készíthető tejszínhabpor
A tortát két menetben készítjük el: a piskótatekercset vékonyan megkenjük a krémmel: a vajat habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a rumot. Szorosan feltekerjük, alufóliába csomagoljuk és néhány órára, még jobb, ha egész éjszakára hűtőbe tesszük.
A második menet a „bomba”: a tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, vaníliáscukorral, a fahéjjal és a kakaóval. A tejet felforraljuk, beletördeljük a csokoládét, állandóan kevergetve a tojásos masszához adjuk és gőz fölött besűrítjük. Még melegében hozzáadjuk a megáztatott zselatint, jól elkeverjük és kihűtjük. Végül óvatosan belekeverjük a kemény habbá vert tejszínt. Ekkor kb. 1 cm vastagságúra felszeleteljük a töltött piskótatekercset, kibélelünk vele egy gömbölyded üveg-, vagy porcelántálat –amolyan ½ futballabda formájút- belesimítjuk a krém felét, aztán egy sor szeletelt piskótatekercs következik, végül a maradék krém. (Ha még maradna a piskótaszeletből a tetejére rendezzük.) Tálaláskor ügyesen egy kerek –mintázat nélküli- tálra borítjuk. Ha nem akar kijönni a formából, akkor néhány pillanatra melegvízbe süllyesztjük, de vigyázzunk, be ne folyjon a víz, és a krém se olvadjon meg, végül egy kevés rummal meghintjük.
|