BOMBAJ TORTA
Hozzvalk:
· 1 db pisktatekercshez: - 5 tojs-5 kanl cukor-4 kanl finomliszt
· tltelkhez: - 15 dkg vaj v. margarin, -10 dkg porcukor, -2 evkanl rum v. mlnaszrp
· a bombhoz -5 tojssrgja, -12 dkg cukor, -2 vaniliscukor, -1 mokkskanl rlt fahj, -1 v. 2 ppozott evkanl kaka, -2,5 dl tej, -10 dkg tcsokold, -1,5 dkg zselatin, -2,5 dl tejszn v 1,5 csomag vzzel kszthet tejsznhabpor
A tortt kt menetben ksztjk el: a pisktatekercset vkonyan megkenjk a krmmel: a vajat habosra keverjk a cukorral, hozzadjuk a rumot. Szorosan feltekerjk, alufliba csomagoljuk s nhny rra, mg jobb, ha egsz jszakra htbe tesszk.
A msodik menet a „bomba”: a tojssrgkat habosra keverjk a cukorral, vanliscukorral, a fahjjal s a kakaval. A tejet felforraljuk, beletrdeljk a csokoldt, llandan kevergetve a tojsos masszhoz adjuk s gz fltt besrtjk. Mg melegben hozzadjuk a megztatott zselatint, jl elkeverjk s kihtjk. Vgl vatosan belekeverjk a kemny habb vert tejsznt. Ekkor kb. 1 cm vastagsgra felszeleteljk a tlttt pisktatekercset, kiblelnk vele egy gmblyded veg-, vagy porcelntlat –amolyan ½ futballabda formjt- belesimtjuk a krm felt, aztn egy sor szeletelt pisktatekercs kvetkezik, vgl a maradk krm. (Ha mg maradna a pisktaszeletbl a tetejre rendezzk.) Tlalskor gyesen egy kerek –mintzat nlkli- tlra bortjuk. Ha nem akar kijnni a formbl, akkor nhny pillanatra melegvzbe sllyesztjk, de vigyzzunk, be ne folyjon a vz, s a krm se olvadjon meg, vgl egy kevs rummal meghintjk.
|