Teperts pogcsa
Hozzvalk: · 1 dl tej, · 3 dkg leszt, · 1 kvskanl cukor, · 50 dkg liszt, · 40 dkg tepert, · 10 dkg margarin, · 1 dl tejfl, · fl dl fehrbor, · 1 tojssrgja a kenshez
Elkszts:1. A tejet meglangyostjuk, belemorzsoljuk az lesztt, beleszrjuk a cukrot, egy evkanl lisztet, sszekeverjk, s langyos helyen megfuttatjuk. Kzben a tepertt megdarljuk.2. A lisztet tlba szitljuk, elmorzsoljuk a margarinnal, hozzadjuk az leszts tejet, a tejflt, egy csipet st, a bort, s sszegyrjuk. Ha nem elg rugalmas a tszta, adjunk hozz mg kevs tejet. Alaposan sszedolgozzuk. 3. A tsztt kb. fl cm vastagra kinyjtjuk, rkenjk a darlt tepertt, zls szerint kiss megszzuk s megborsozzuk. Alulrl felfel felcsavarjuk a tsztt, tglalap alakra kinyjtjuk, s kt oldalt egymsra behajtjuk. Fl rt pihentetjk, majd ezt a hajtogatst mg hromszor megismteljk, s kzttk fl-fl rt pihentetjk a tsztt.4. Vgl ujjnyi vastagsgra kinyjtjuk, tetejt srn kocksra bevagdaljuk, s nem tl nagymret pogcsaszaggatval kiszaggatjuk. 5. A stt elmelegtjk 220 fokra (gzst: 4. fokozat). A pogcsk tetejt megkenjk tojssrgjval, s a stben kb. 20 percig stjk.
|