Töltött koszorú
Tészta: 500 g lisztet egy tálba szitálunk, 1 csomag szárított élesztővel gondosan elvegyítjük, 100 g cukrot, kevés sót, 1 tojás, 125 g olvasztott, langyos margarint, szűk 200 ml langyos tejet adunk hozzá és az egészet egy dagasztófejjel ellátott keverőgéppel először a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt jól eldolgozzuk. Meleg helyre téve addig kelesztjük, amíg a duplájára nő, ekkor a legmagasabb fokozaton újra jól átgyúrjuk. 40x50 cm-es lappá kinyújtjuk. 50 g puha margarinnal megkenjük, közepén hosszában elvágjuk.
Töltelék: 200 g mazsolát átválogatunk, 50 g kockákra vágott cukrozott citromhéjjal, 50 g hámozott hámozott, vagdalt mandulával, 50 g cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral elvegyítjük, a tésztadarabokra szúrjuk úgy, hogy az átvágott szélén egy kb. 2 cm-es csík üresen maradjon. Mindkét tésztát a hosszabbik oldaláról a közepe felé felgöngyöljük, a két hengert egymás köré fonjuk és koszorúalakban egy kikent sütőlemezre fektetjük. Sűrített tejjel megkenjük, a hengerek tetejét vízbe mártott késsel kb. 1 cm mélyen bevágjuk. A koszorút ismét meleg helyen kelesztjük, amíg kb. a felével megnő, majd az előmelegített sütőbe tesszük. Villanysütőnél 175-200 °C, gázsütőnél 3-4-es fokozat. Sütési idő: 25-35 perc.
A cukormázhoz 50 g porcukrot átszitálunk, kb. 1 evőkanál forró vízzel simára keverjük úgy, hogy sűrűnfolyós masszát kapjunk, sütés után azonnal a koszorúra rákenjük.
|