Tejsznes karcsonyi csokoldtorta
1 kerek csokolds pisktalap, 15 dkg liszt, 10 dkg vaj, 5 dkg porcukor, 5.5 dl tejszn, 4 dkg kaka, 4 dkg tcsokold, 10 dkg erdei gymlcsz, 5 cl rum.
A lisztbl, vajbl s porcukorbl linzertsztt gyrunk. Lemrnk belle 20 dkg-ot, s kerek tortalapot stnk belle, a tbbibl pedig, kinyjtva, kis csillagokat szrunk ki s megstjk. A kettvgott pisktalap egyik felt megkenjk a gymlcsz felvel, s rragasztjuk a kihlt linzerlapot. A kakat s a csokoldt egy nagyobb ednyben vzgz fltt felolvasztjuk, elbb keveset hozzadunk a felvert tejsznhabbl, s simra keverjk. Beletesszk a maradk gymlcszt, a rumot s a tbbi tejsznhabot, s az egszet jl sszekeverjk. Ha van otthon fm tortakariknk, rtesszk a gymlcszzel sszeragasztott kt tortalapra, s rtltjk a csokolds tejszntltelket gy, hogy az a karika hromnegyedig rjen. Rhelyezzk a pisktalap msik felt. Erre tltjk a maradk tejsznkrmet, a tetejt egyenesre simtjuk, s htbe tesszk, hogy jl megdermedjen. A htbl kiemelve, a karikt levesszk rla, szeletenknt egy-egy, porcukorral meghintett linzercsillaggal dsztjk, a kzept pedig kakaporral szrjuk meg.
|