Aranygaluska
· Hozzávalók:
10 dkg margarin
50 dkg liszt
3 tojás sárgája
2 dkg élesztõ
2,5 dl tej
5 dkg cukor
csipetnyi só
15 dkg darált dió
A vanilia habhoz
4 dl tej
4 db tojás
1 cs. krémpudingpor
1 dl tejszín
1 cs vaniliás cukor
15 dkg kristálycukor
· Elkészítés:
Keverjük össze az élesztõt a meleg tejjel és kevés cukorral, keverjük a lisztbe, dolgozzunk bele 5 dkg puha margarint, a tojások sárgáját, a cukrot és a sót.
Gyúrjunk egy sûrû galuskatésztát. Hagyjuk 1,5 órát meleg helyen kelni.
Borítsuk egy lisztes gyúródeszkára, és szaggassuk ki pogácsaszaggatóval félhold alakúra.
5 dkg olvasztott margarinnal kenjük be minden oldalról a pogácsákat és helyezzük be egy margarinnal kikent tepsibe szorosan egymás mellé. A sorok közé szórjunk darált diót.
Hagyjuk fél órát pihenni, majd elõmelegített sütõben süssük aranybarnára.
A vanilia krémpudingot 1 dl tejszínnel és 4 tojás sárgájával hõálló keverõtálban simára keverjük. A tejet felforraljuk és a keverõtálba öntjük, állandó keverés közben vízgõzre tesszük, felfõzzük.
A tojás fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, vaniliás cukrot és keményre verjük, majd a forró alaphoz adjuk, gyorsan elkeverjük.
|