Bukta
Hozzávalók:
3,5 dl tej
2,5 dkg élesztő
5 evőkanál kristálycukor
25 dkg finomliszt
25 dkg rétesliszt
1 mokkáskanál só
1 tojás
10 dkg margarin + 12 dkg margarin a kenéshez
A tejet meglangyosítjuk, a felét egy másik pohárba átöntjük. Az élesztőt kis cukorral felfuttatjuk.
A lisztet, cukrot, sót, tejet, tojást, élesztőt összeöntjük és dagasztjuk. Margarint olvasztva beleöntjük.
A massza először ragacsos, kb. 5 perc dagasztás után elválik a táltól, bár továbbra is lágy marad. Tetejét kis liszttel megszórjuk és 15 percig kelesztjük. Átdagasztjuk és újabb 35 percen keresztül kelesztjük.
Erősen lisztezett gyúrólapra tesszük és 1 cm vastagra nyújtjuk. 7 x7 cm-es négyzetekre vágjuk.
Lekvárral vagy csokival töltjük. Összegöngyöljük.
12 dkg margarint felolvasztunk és egy 25 x 35 cmes tepsibe öntjük. A buktákat beleforgatjuk az olvasztott margarinba és szorosan egymás mellé rakjuk.
Meleg helyen még 15 percig kelesztjük, majd meleg sütőben kb. 25 percig sütjük (közepes hőfokon).
Porcukorral meghintve tálaljuk.
|