Pita (Grg lepnykenyr)
Hozzvalk nyolc pithoz: 40 dkg liszt, 2 dkg leszto, 1,5 cssze langyos vz, 2 tk cukor, 1 ek olivaolaj, 2 tk s.
A lisztet egy nagy ednybe szitlom, a kzepbe egy mlyedst ksztek, az lesztot belemorzsolom, a vz felvel, a cukorral s kevs liszttel egy kovszt keverek a mlyedsben. Azt a kovsz beszrom jevs liszttel. Az ednyt lefedem egy kendovel s szobahomrskleten 15-20 percig kelni hagyom. A tbbi vzzel s a sval egy fakanl segtsgvel sszekeverem. Kzzel deszkn fnyes, laza tsztv gyrom. Belegyrom az olajat s kidolgozom. Nyolc szilvanagysg golyv formlom s kereszt alak karcolst ejtek rajta. Lefedve a tlban szobahomrskleten 20-30 percig kelesztem, mg a golyk kerlete dupljra nem dagad. A stot elomelegtem 180 fokra. A golykat mg egyszer tgyrom s lisztezett deszkn fl cm vastagra nyjtom. Olajozott tepsiben alulrl a 2. sinen 4 percig stm, megfordtom, majd megint 4 percig stm. Fehrnek s puhnak kell lennie. Kihls utn fliban trolom, gy nem kemnyedik meg, nem szrad ki.
|