Rozmaringos-olajbogyós kenyér (Stahl Judit receptje)
Hozzávalók:
7 gramm szárított élesztő
4 evőkanál + 3 deci meleg víz
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
2 teáskanál cukor
1 evőkanál apróra vágott friss rozmaring
50 deka + esetleg még 5 deka rétesliszt
5 deka magozott, fekete olajbogyó
olaj a tál kikenéséhez
liszt a gyúródeszka megszórásához
1 tojássárgája + víz a tészta megkenéséhez
1. Beleszórom a szárított élesztőt egy nagy tálba, és simára keverem 4 evőkanál meleg vízzel.
2. Egy másik tálba kimérek 3 deci meleg vizet, hozzáöntöm az olívaolajat, beleteszem a sót, borsot, cukor, apróra vágott friss rozmaringot. Ezt aztán hozzákeverem a másik tálban már kicsit felhabosodott élesztős vízhez.
3. Utána ebbe a löttybe szépen lassan beledolgozom a mikróban meglangyosított (!!!) lisztet vagy dagasztókarú robotgéppel vagy pedig fakanál+kézzel (én így csináltam, mert a dagasztókar már nem forgott a végén:)
4. Kb. 6-7 percig dagasztom ezt a masszát, amíg fényesen sima nem lesz. Amennyiben szükséges (magyarán, ha nagyon ragad), hozzákeverek még 5 dkg lisztet.
5. Ezután még 2 percet dagasztom kézzel a tésztát úgy, hogy közben beledolgozom a lecsöpögtetett, apróra vágott olívabogyót.
6. Vékonyan kiolajozok egy tálat és belehempergetem a tésztát úgy, hogy mindenhol érje az olaj, aztán lefedem folpackkal, hogy ne száradjon ki.
7. 45-60 percig meleg helyen hagyom megkelni.
8. Amikor kb. a duplájára kelt a tészta, lisztezett deszkán gyorsan újra átgyúrom a tésztát, majd veknit formálok belőle és egy vékonyan olajjal bekent sütőlapra teszem, letakarom konyharuhával, aztán még fél órát hagyom, hogy újra a duplájára keljen.
9. Ez alatt előmelegítem a sütőt, 200 fokra.
10. A félóra leteltét követően kis vízzel elkevert tojássárgájával lekenem a vekni tetejét, esetleg párszor bevágom felül késsel, majd 45 perc alatt kisütöm. Akkor jó, amikor a kenyér alja már kopog. Ekkor rácsra teszem a kenyeret és hagyom kihűlni.
|