Diós-rozsos kenyér (S. J. alapján)
Hozzávalók:
1 deka szárított élesztő
4 evőkanál + 3 deci meleg víz
20 deka rozsliszt
35 deka rétesliszt
5 deka dióbél
1 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál só
½ teáskanál frissen őrölt bors
2 teáskanál barna cukor
1 teáskanál köménymag
olaj a tál kikenéséhez
liszt a gyúródeszka megszórásához
1 tojásfehérje a tészta megkenéséhez
1. Beleszórom a szárított élesztőt egy nagy tálba, és simára keverem 4 evőkanál meleg vízzel.
2. A kétféle lisztet összekeverem egy olyan tálban, amit később a mikróba tudok tenni.
3. A diót száraz serpenyőben illatosra pirítom, utána apróra töröm.
4. Egy harmadik tálba kimérek 3 deci meleg vizet, hozzáöntöm az olívaolajat, beleteszem a sót, borsot, barnacukrot, meg a köménymagot. Ezt aztán hozzákeverem a már kicsit felhabosodott élesztős vízhez.
5. Utána ebbe a löttybe szépen lassan beledolgozom a mikróban meglangyosított (!!!) lisztkeveréket, vagy dagasztókarú robotgéppel vagy pedig fakanál+kézzel.
6. Kb. 6-7 percig dagasztom ezt a masszát, amíg fényesen sima nem lesz. Amennyiben szükséges (ha ragad), hozzákeverek még 5 dkg lisztet.
7. Ezután még 2 percet dagasztom kézzel a tésztát úgy, hogy közben beledolgozom a megpirított, apróra tört diót.
8. Vékonyan kiolajozok egy tálat és belehempergetem a tésztát úgy, hogy mindenhol érje az olaj, aztán lefedem folpackkal, hogy ne száradjon ki.
9. 45-60 percig meleg helyen hagyom megkelni.
10. Amikor kb. a duplájára kelt a tészta, lisztezett deszkán gyorsan újra átgyúrom a tésztát, majd veknit formálok belőle és egy vékonyan olajjal bekent sütőlapra teszem, letakarom konyharuhával, aztán még fél órát hagyom, hogy újra a duplájára keljen.
11. Ez alatt előmelegítem a sütőt, 200 fokra.
12. A félóra leteltét követően kicsit felvert tojásfehérjével lekenem a vekni tetejét, esetleg párszor bevágom felül késsel, majd 55 perc alatt kisütöm. Akkor jó, amikor a kenyér alja már kopog. Ekkor rácsra teszem a kenyeret és hagyom kihűlni.
|