Rongyos kifli (Croissant)
2,5 dkg leszt, 0,5 dl tej, 50 dkg liszt, 1 tojs, 20 dkg margarin, 1 kiskanl cukor, 1 mokkskanl s, 2 dl vz. A tltelkhez: tetszs szerint ss (sajtkrm, sonkakrm) vagy des (pl. csokold, vanlia) tltelkkel kszthetjk. A megkenshez: olaj, tojs.
Elkszts:
Az lesztt a cukros tejjel felfuttatjuk. A lisztet keverednybe tltjk, belentjk a felfuttatott lesztt, beletjk a tojst, hozzadunk egy evkanl puha margarint, rntjk a langyos vizet s simra dagasztjuk. A tsztt olajjal kikent szgletes formba nyomkodjuk, s 1 ra hosszat htszekrnyben pihentetjk. Ezutn lisztezett deszkra bortjuk, ngyszgletesre, s kb. fl centi vastagra nyjtjuk, majd rkenjk a margarint. Mindkt irnyba hromszor sszehajtjuk s mg egy rra htszekrnybe tesszk. Ezutn 3 mm vastagra nyjtjuk, hromszgekre vgjuk s vkonyan megkenjk olajjal. A tsztt megtltjk, majd kifli formjra feltekerjk. A stemnyeket megkenjk felvert tojssal. Elmelegtett stben kb. 15 percig stjk.
|