Karácsonyi kalács
Hozzávalók:
· 100 g mazsola
· ½ dl rum
· 2,5 dl tej
· 40 g élesztő
· 60+100 g porcukor
· 250 g margarin
· 500 g finomliszt
· 1-1 csipet só, őrölt szegfűszeg, fahéj, szerecsendió
· 100 g hámozott mandula,
· 50-50 g vágott, cukrozott narancs- és citromhéj
· 2 zacskó (20 g) vaníliás cukor
· sütőpapírElkészítés:
A mazsolát forró vízben megmossuk, beáztatjuk a rumba. A tejet fellangyosítjuk, beletördeljük az élesztőt, és egy csipet cukorral elkeverjük. Meleg helyen 5-10 percig kelesztjük. A margarin felét felolvasztjuk. A lisztet, a 60 g porcukrot, az olvasztott margarint, a sót és az őrölt fűszereket egy mély tálba tesszük, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, jól összekeverjük, és kézi robotgép dagasztóspiráljával szép hólyagosra, fényesre kidolgozzuk. Tetejét megszórjuk egy pici liszttel, a tálat konyharuhával letakarjuk és kb. fél órára langyos helyre tesszük, hogy a kétszeresére keljen. Lisztezett deszkára húzzuk, lazán átgyúrjuk, beledolgozzuk a mandulát, a cukrozott gyümölcshéjakat, valamint a lecsepegtetett mazsolát. Két dundi rudat formálunk belőle. Egy nagyobb tepsit kibélelünk sütőpapírral, ráemeljük a két rudat, konyharuhával letakarjuk, 15 percig még egyszer kelni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C-ra, és a kalácskákat 45-50 percig sütjük.
A maradék margarint felforrósítjuk, a 100 g porcukrot és a vaníliás cukrot összekeverjük. Kivesszük a kalácsokat a sütőből, és azon melegében kétszer háromszor megkenjük a margarinnal, és vastagon megszórjuk vaníliás cukorral.
|