Felemás kalács
Hozzávalók: (720g)
· 7g (1 csomag szárított sütőélesztő)
· 400g (7,5 dl) finomliszt
· fél kiskanál só
· 40g (4 kiskanál) cukor
· 2 tojás,
· 1,5 dl langyos tej
· 50g (1,5 evőkanál) margarin
· 1 kiskanál kakaó
· 1 kiskanál langyos tej
· a kenéshez 1 tojás
Elkészítés:
A hozzávalókat a felsorolás sorrendjében (vagy ahogy a gép leírásában szerepel, nekem pl a folyadékot kell elsőnek beletenni) a sütőedénybe töltjük. Kivéve a kiskanálnyi kakaót, és tejet. A kenyérsütővel a dagasztást választjuk, ha nincs ilyen, akkor a tésztát egy dagasztás után pihentetjük, átgyúrjuk, majd kelesztjük.
Az ilyen módon elkészült tésztát lisztezett deszkán kétfelé kell osztani. Az egyikbe belegyúrni a kakaóval elkevert tejet. A másikat sem árt átgyúrni, hogy a térfogatuk nagyjából egyforma legyen. Ezután mindkettőből nagyjából 2-2,5 cm átmérőjű hurkát kell gyártani, egymásba fonni őket, és tapadásmentes, vagy enyhén kikent kilisztezett tepsibe rakni. A felvert tojással megkenjük a tetejét, és még fél óráig kelnie kell, langyos helyen. Sütés előtt még egyszer átmázoljuk a tojással, és kb 25 percig sütjük. (én 180°-on, előmelegített sütőben készítettem.)
|