Tejes kalács (isteni)
1 kg liszt
20 dkg cukor
kb 3 dl tej
4 dkg élesztő
2 dl tejföl
10 dkg margarin
2 tojás
1 kiskanál só
Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük a sót, a cukrot, majd a közepébe mélyedést készítünk és ide öntjük a tejfölt és a margarint. A tejet a tészta keverése során fokozatosan adjuk hozzá, mert lehet, hogy kicsivel kevesebb vagy több kell ahhoz, hogy közepesen lágy kalácstésztát kapjunk.
Jó alaposan megdagasztjuk, majd meleg helyen legalább 1 órát kelesztjük.
3-as vagy 4-es fonásban megfonjuk a tésztát, majd tepsibe tesszük. Cukros felvert tojással megkenjük, majd ismét 15 percig hagyjuk kelni. Ismét megkenjük a cukros tojással és a sütőben 170 fokon kb 35-40 percig szép pirosra sütjük.
Én fél adagot szoktam csinálni, bővel elég!
|