Rozskenyr parasztosan
80 dkg finomliszt, 30 dkg barna rozsliszt, 4 dkg lesztõ, 1,5 dkg s, 6 dkg vaj vagy
margarin, 1 tojs, kevs tej, 5 dl meleg vz, 2-3 kanl tolaj.
2 dl langyos vzben, 10 dkg rozsliszttel az lesztõt elkeverjk. Ezutn letakarva,
vdett, langyos helyen 6-8 rn t kelni hagyjuk. Ha jl megkelt az lesztõ, akkor
mly tlba ntjk. Hozzadjuk az tszitlt liszteket, a st s az olvasztott vajat vagy
margarint. Jl sszekeverjk, fokozatosan hozzadjuk a langyos vizet, s keverõvilla
segtsgvel nagyjbl sszedolgozzuk. A tszta tovbbi dagasztst kzzel
folytatjuk mindaddig, amg az sima felletû nem lesz. Ezutn 2 rn t kelni hagyjuk
meleg helyen, letakarva. Ez idõ letelte utn a megkelt tsztt lisztezett gyrdeszkra
bortjuk. Kettosztjuk, lazn tgyrjuk, cipt formzunk belõle s zsrozott, lisztezett
stõlapra helyezzk. A cipk fellett kevs liszttel megszrjuk, 30-40 percig ismt
kelesztjk, majd a megkelt cipk fellett tejes tojssal megkenjk. Elõmelegtett
stõben, kzepes tûzn 45-50 percig stjk. A kenyr fellete szp srgsbarna lesz.
|