Rozskenyr bzacsrval
80 dkg finomliszt 20 dk rozsliszt, 20 dkg bzacsira 4 dkg lesztõ, 10 dkg
napraforgmag, 1,5 dkg s, 8 dkg vaj vagy margarin, 2-3 evõkanl tolaj, 1 tojs, 4-5
dl meleg mz, 1 evõkanl mz, 1,5 dkg s.
2 dl langyos vzzel 2 kanl lisztet, a mzet s az lesztõt sszekeverjk, majd 20-25
percen t kelesztjk. A liszteket mly tlba szitljuk, hozzadjuk a bzacsrt, a st, a
tojst, az olvasztott vajat s az tolajat. Az egszet annyi langyos vzzel s a megkelt
lesztõvel dagasztani kezdjk, hogy kzepes kemnysgû, inkbb lgy tsztt
kapjunk. Meleg helyre tesszk s letakarva 60 percen t kelesztjk. Ha a tszta
megkelt, lisztezett gyrdeszkra bortjuk, lazn belegyrjuk a napraforgmagot.
zls szerint formzzuk s kizsrozott lisztezett tepsibe rakjuk. 40 percig ismt
kelesztjk. Sts elõtt olvasztott vajjal megkenjk, kssel hrom-ngy helyen
megvgjuk. Elõmelegtett; kzepesen meleg stõben kb. 50-60 percig stjk.
|