Finn cipcskk
4 dl (kb. 25 dkg) rozsliszt, 4 dl (17-18 dkg) zabpehely, 1 kiskanl s, 7 dl vz,
3 evõkanl mz, 5 dkg lesztõ, 8-9 dl (kb. 45 dkg) finom- vagy kenyrliszt a
nyjtshoz: liszt a tepsi kikenshez: olaj
A rozslisztet meg a zabpelyhet sszekeverjk, megszzuk, majd 6 dl forrsban levõ
vzbe szrjuk. A tûzrõl lehzzuk, megvrjuk amg szobahõmrskletûre hûl. A
maradk vizet meglangyostjuk, a mzet kevergetve feloldjuk benne, s az lesztõt
belemorzsoljuk. Mindezeket a finomliszttel egytt 6-8 percig dagasztjuk, majd meleg
helyen, letakarva 1 rn t pihentetjk. Utna belisztezett deszkra bortjuk,
hengerr formljuk s 24 egyenlõ rszre vgjuk. Zsemle formjra gmblytjk,
majd kikent tepsire egyms mell rakjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 40 percig
kelesztjk. Elõmelegtett stõben, nagy lnggal (220 C; lgkeverses stõben 200 C)
kb. 15 percig stjk.
|