Graham-kenyér búzacsírával
1 kg Graham-liszt, 10 dkg búzacsíra, 10 dkg kukoricaliszt, 10 dkg zabpehely, 1 dkg
élesztõ, 1 dkg só, 1 l langyos víz, 1 evõkanál lenmag, 5 dkg napraforgóolaj, 1 dkg
méz.
Az élesztõt mézes, langyos vízben megkelesztjük. A zabpelyhet kávédarálón
megõröljük. Ezután a különbözõ liszteket a búzacsírával, a sóval és a lenmaggal jól
összekeverjük. Az élesztõt ráöntjük a lisztre, a langyos vízzel alaposan eldolgozzuk,
és közben hozzáadjuk az olajat. Az így elkészült tésztát tálban 3-4 órán át langyos
helyen megkelesztjük. Ez idõ letelte után kiolajozott tepsibe tesszük, 30 percig
pihentetjük, és közepesen meleg sütõben sütjük kb. 45-50 percig. Ha kész, a tepsibõl
óvatosan a kenyérvágó deszkára kiborítjuk és tiszta konyharuhával letakarva
hagyjuk kihûlni.
|