Tejkaramella
Hozzávalók: 50 dkg cukor, 15 dkg folyékony méz, 4 dl tejszín, 5 dkg mogyoróbél, a kenéshez olajA cukrot a folyékony mézzel meg a tejszínnel felforraljuk, és addig főzzük, amíg a karamell aranysárga színt kap kb. 8 perc. A lábost levesszük a tűzről, és próbaképpen kanállal egy csepp karamellt teszünk a tányérra. Ha nem szilárdul meg, további 1-2 percig főzzük. Alufóliából hosszú rudat formálunk, és válaszfalként a tepsi kzepére helyezzük. Az alufóliát és a tepsit olajjal megkenjük, majd a karamellmasszát rántjük, és kb 20 percig dermedni hagyjuk. Mindkét karamell-lap tetejét bevonalkázzuk, és az egyikbe belenyomkodjuk a mogyorószemeket. Kb 3 óra hosszat hűlni hagyjuk. Az alufóliát eltávolítjuk, és a karamellt olajjal megkent késsel apró, téglalap alakú darabokra vágjuk. Celofánba csomagolhatjuk és ajándék dobozba tesszük, ha nem megenni, hanem ajándékba szánjuk.
|