Hsvti sonkskenyr
80 dkg finomliszt, 3 dkg lesztõ, 5 dkg vaj, 4 dkg cukor, 40 dkg fõtt, ledarlt fstlt
sonka, 3-4 dl tej, kevs s. Az lesztõt 1 dl langyos, cukros tejben 10-15 percig
kelesztjk.
Az tszitlt langyos lisztet, az olvasztott vajat, a st s a megkelt lesztõt a maradk
tejjel kzepesen lgy tsztv sszedolgozzuk. Ezutn hozzadjuk a ledarlt sonkt
s tovbb dagasztjuk, amg hlyagos nem lesz. A tsztt cipv formljuk, nagyobb
mretû tlba tesszk, letakarjuk s kb. 60 percig dupljra kelesztjk. A megkelt
tsztt vatosan tgyrjuk, kt rszre osztjuk, hosszksra formzzuk, 20-30 percig
pihenni hagyjuk. Kzvetlenl sts elõtt fellett tojssrgjval bekenjk, s
elõmelegtett stõbe tve megstjk. A tetejt idõnknt permetezzk meg vzzel. A
sts ideje 60 perc. Nagyon klnleges, finom kenyrhez jutunk. Felhasznlhatjuk
szendvicsknt, vajjal, vajkrmmel, zls szerint zldpaprikval zestve. Hûtõben,
alufliba csomagolva 2 htig is friss marad. Lefagyasztva hosszabb ideig
trolhatjuk.
|