Fehr kenyr klnleges zestssel
1 kg finomliszt, 5 dkg cukor, 1 mokkskanl õrlt gymbr, 3 dl tej, 1 dl meleg vz,
1 dkg s, kevs vaj, 4 dkg lesztõ.
Az lesztõt s az õrlt gymbrt langyos, cukros tejes vzben sszekeverjk, 15-20
percig kelni hagyjuk. Kzben a lisztet mly tlba szitljuk, hozzadjuk a cukrot, a st
s a megkelt gymbres lesztõt. Annyi tejet s vizet adunk hozz, hogy a tszta
nagyon kemny s feszes legyen. Ha ragads, akkor lisztezzk meg a tsztt. A tepsi
mrettõl fggõen 2 vagy 3 rszre osztjuk. A tepsiket alaposan kizsrozzuk,
kilisztezzk, s a tsztt belehelyezzk. 1-l,5 rn t letakarva hagyjuk kelni. Ha
dupljra nõtt, akkor j. Sts elõtt olvasztott langyos vajjal megkenjk, s
elõmelegtett stõben kzepes tûzn 45-50 percig stjk. Sts kzben a kenyeret 2-
szer vzzel bepermetezzk. Ezt a tsztt nagyon jl lehet fagyasztani. Ha fagyasztani
akarjuk, keleszts elõtt hosszksra vagy cipra formzzuk s alufliba csomagolva
helyezzk a fagyasztba. Sts elõtt 4-5 rval elõbb kivesszk a fagyasztbl s
meleg helyen megkelesztjk. Ezutn ugyangy jrunk el, mint a friss tsztnl.
|