Adventi mkos/dis koszor
Tszta: 50 dkg liszt, 2 csomag instant leszt, 2,5-3 dl tej, 2 db tojs, 6 dkg margarin, csipet s, 1 veg (2 ml) mandula aroma, mazsola, zls szerint. Tltelk: 18 dkg rlt mk/di, 1 veg (2 ml) citrom aroma, 10 dkg finomra rlt babapiskta, 1 kiskanl fahj, 10 dkg kristlycukor, 0,5 dl vz, 3 dkg gymlcslekvr, 3-5 dkg mazsola, 1 csomag vanlis cukor, 0,5 dl tolaj.
Elszr a tltelket ksztjk el. A vzbl s a kristlycukorbl szirupot fznk, beletesszk a mazsolt, az rlt baba- pisktt s a fahjat, majd a tzrl levve a tbbi hozzvalt (az tolajat utoljra) s kb. 25-30 percig hlni hagyjuk.
Ez alatt elksztjk a kelt tsztt. A lisztbe belekeverjk a langyos tej felvel megkelesztett/elkevert lesztt, a csipet st,1 egsz tojst s egynek a srgjt, valamint a maradk tejjel elkevert kristlycukrot. Jl kidolgozzuk, mg hlyagokat vet, hozzadjuk az olvasztott margarint s a mazsolt. Meglisztezzk a tetejt s kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjk. Miutn megkelt a tszta, beletekerjk a kihlt tltelket, a tsztt kikent formba tesszk, majd elmelegtett 170 C-os stben 35-40 percig stjk.
Dszts: Marcipnz cukormzzal megspricceljk, majd mandulareszelkkel a tetejt megszrjuk.
|