Mzes csillagok
Tszta: 40 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 1 mokkskanl szdabikarbna, 1 mokkskanl mzes stemny fszerkeverk, 3 dkg margarin, 2 tojs, 2 evkanl mz. Megkenni: 2 dinyi margarin, 1 tojs. Dsztshez: porcukor, citroml, telfestk, sznes cukorkk, mandula.
A lisztben elkeverjk a szdabikarbnt, a fszerkeverket, a porcukrot, majd elmorzsoljuk benne a margarint. Hozzadjuk a tojst, a mzet s egynem tsztba gyrjuk. Cipt formlunk belle, letakarjuk, s nhny rra htbe tesszk. Sts eltt lisztezett deszkn fl centi vastagra nyjtjuk, s csillag alak formval kiszrjuk. Margarinnal kikent stlemezre rakjuk nem tl szorosan egyms mell, felvert tojssal megkenjk s 180 C-ra elmelegtett stben negyedra alatt mogyorbarnra stjk. Gzstben ktszerre tudjuk kistni. A stlemezen hagyjuk hlni, majd tompa kssel alnylva leszedjk. Porcukorbl, citromlbl telsznezkkel cukormzakat ksztnk. Sznezhetjk srgra, pirosra vagy tetszleges sznre s mg mieltt megszradna a mz, szrjuk meg sznes cukorkkkal. Nem szksges minden csillagot cukormzzal dszteni. Sts eltt tehetnk r mandulaszemeket.
Kentoll vagy konyhai ecset segtsgvel vigyk fel a cukormzat. Vkony vonalat gy tudunk rajzolni, hogy zsrpaprbl kis tlcsreket ksztnk, beletltjk a mzat, picit kicspjk a vgt, s mr rajzolhatunk is vele. A mzest akr kt httel karcsony eltt is elkszthetjk, gy biztosan megpuhul az nnepekre.
|