Svjci kifli
Hozzvalk:
50 dkg bzaliszt
25 dkg vaj
5 dkg porcukor
3 dkg leszt
2 tojssrgja
1 csapott tk. s
1,5-2 dl langyos tej
A vaj elksztse: 20 dkg vajat, 10 dkg liszttel alaposan sszemorzsoljuk, s amikor kellen sima mr, tgla alakra formzzuk, s htszekrnybe tesszk 25 percre pihenni.
A tszta elksztse: az lesztt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A maradk 40 dkg lisztben az 5 dkg valat elmorzsoljuk, hozzadjuk a porcukrot s a st. A liszt kzepn kis mlyedsbe ntjk a felfuttatott lesztt, kavarunk hozz a lisztbl egy kicsit, hogy ppes legyen. Langyos helyen pihentetjk, mg a kovsz elkezd dolgozni. Ekkor a kt tojst hozzadjuk, s a maradk tejet is aprnknt. Alaposan sszegyrjuk, kidolgozzuk. Ha mr nem ragad a tszta, s nem tl puha, flre tehetjk pihentetni langyos helyen, letakarva 25 percre.
Az elksztett vaj becsomagolsa: a langyos helyen megkelt tsztt deszkn kinyjtjuk. A htbl kivett vajat kzpre helyezzk, s a tszta mind a ngy oldalt rhajtjuk, teljesen becsomagoljuk a vajat. Ha az als tszta tl lisztes, nem fognak szorosan egymshoz tapadni a szlek. Ezutn az egszet 1 cm vastagra nyjtjuk, alakja tglalap legyen.
Hajtogats: a felletet 3 egyenl rszre tagoljuk, melyet vgony vonallal jellhetnk is rajta. A fels fellet most se legyen lisztes. A tszta jobboldali egyharmadt kzpre hajtjuk, majd a baloldali egyharmadot erre r. A tsztt jra kinyjtjuk tglalap alakra, majd egy felezvonalat hzunk kzpre. A jobboldali rszt eddig behajtjuk, majd a baloldali rszt is a felezvonalig hajtjuk. Eztun, mintha egy knyvet becsuknnk, a kt oldalt egymsra hajtjuk, s jra htszekrnybe tesszk ihenni a tsztt 25-30 percre.
Amikor jra elvettk, kisodortjuk, majd harmadoljuk a fellett, s mgegyszer jobbrl, balrl behajtjuk. Ez az utols hajtogats. Ezutn ismt htszekrnyben pihentetjk 45-60 percet.
A kell pihentets utn a tsztt kisodorjuk kb. 7 mm vastagra, majd 12 cm hossz, egyenl szr hromszgekre felvgjuk. Elszr cskokra, majd a cskokat hromszgekre vgjuk, gy praktikusabb. zls szerint nagyobb kiflit is kszthetnk, csak nagyobb hromszget kell kivgni a tsztbl.
Sthetjk resen, vagy tltelkkel.
A kifli felcsavarsa mindig a szlesebb oldalrl kezddjn lazn, s az utols kis cscsk kzpen s fell legyen, majd szpen holdacska formra hajltjuk. Stlemezre helyezzk, tojssal vagy tejjel megkenjk, s mg langyos helyen kelesztjk. Kensnl arra vigyzzunk, hogy a vgott szleket hagyjuk ki lehetleg, hogy szp levelesre sljn. Szrhatunk r szezmmagot, ha szeretjk.
Elmelegtett stben, kzepes lngon 15-20 perc alatt ksz.
Tlthetjk mazsolval, trval, aszalt gymlccsel, kemnyebb lekvrral, pr kis kocka csokoldval, nagyon sr pudinggal.
A tltelket nem kell eltlozni, nehogy kifolyjon.
|