Karcsonyi gymlcskenyr
2,5 dl tej, 10 dkg kristlycukor, 1 mokkskanl s, 2 dkg leszt, 50 dkg liszt, 10-10 dkg aprra vgott, hmozott mandula, - cukrozott citromhj, - cukrozott gymlcs, 1 citrom reszelt hja, 10 dkg mazsola, 2 tojs, 15 dkg vaj, csipet rlt szerecsendi, 5 dkg olvasztott vaj, 0,5 kvskanl rlt fahj.
A tejet felforraljuk, beletesszk a cukrot, st. Mg a tej hl, az lesztt 0,5 dl meleg vzben fellaztjuk. A langyos tejbe ntjk s a liszt 1/4-vel simra keverjk. Letakarjuk, ktszeresre kelesztjk. Belekeverjk a citromhjakat, mandult, mazsolt, fahjat, tojst, vajat, s a megmaradt liszt 3/4-t. Addig verjk, lassan keverve bele a megmaradt lisztet, mg teljesen rugalmas lesz s elvlik a tltl. Lisztezett deszkn kinyjtjuk kb. 2 cm vkonyra, 50 x 30 cm nagyra, a kzepn mlyedst nyomunk, belentjk az olvasztott vajat. sszehajtogatjuk, tetejt is megvajazzuk. Letakarva (fogvjkat szrunk a tsztba) ktszeresre kelesztjk. Kifli alakra formzzuk, megkenjk olvasztott vajjal, vajazott tepsibe tesszk. Begyjtjuk a stt kzepes lngra, s kb. 1 rn t, stjk a tsztt. Ha megslt, megszrjuk porcukorral. Jl becsomagolva a htben sokig elll.
|