Cscsos zsemle
Hozzvalk:
25 dkg rtesliszt
20 dkg finomliszt
5 dkg cukor
1 lapos tk. s
5 dkg olvasztott vaj
2 dkg leszt
3 dl tej
fl mk. rlt deskmny
Az lesztt elmorzsoljuk decinyi langyos tejben, pici cukorral, nhny percre flre tesszk, mg felfut. A liszteket egy tlban elkeverjk a sval, az olvasztott vajjal, a cukorral,m ajd kovszt ksztnk egy kis knyedsben. Amikor mr buborkososdik a kovsz, hzik a teteje, kedjk el a dagasztst a langyos tejjel. Ha pici marad belle, j lesz vgl a kenshez. Alaposan megdagasztjuk, majd pihenetetjk annyi ideig, mg a dupljra nem n, ez lehet 1 ra is. Utna lisztezett deszkn tmozgatjuk, hengerr alaktjuk, s 10 egyenl darabra szabdaljuk. Ezeket gmblytjk, majd kikent stlemezre, kell tvolsgra helyezzk egymstl. Kssel legalbb 1 cm mly keresztet vgunk a kzepkbe. Meleg helyen kelesztjk dupljra, majd kenjk meg a maradk pici tejjel a tetejket. Elmelegtett stben 8-10 percig magas fokozaton, majd kzepes lngon, 10-15 percig sssk, mg pirulni kezd.
|