Kifli / guba recept
Kenyrstõben: kb. 2 dl meleg tej mokkskanl s 1 ek. porcukor 5 dkg olvasztott
vaj 0,5 kg liszt
Bekapcsolom a kenyrstõt s belltom dagasztsra!!!!! /Azrt felkiltjelezek, mert
ha normlra lltod, egyben megsti kenyrnek. Ami nem baj, de nem is kifli :-)/ A
fenti sorrendben beleteszem a hozzvalkat s elindtom. Õ aztn bedagasztja,
megkeleszti s nekem mar csak az a dolgom, hogy deszkra bortva elosszam
hromba, vagy ngybe a tsztt. Ha nagyobb kifliket akarsz, akkor hromba, ha
kisebbeket, akkor ngybe. Amikkel pp nem dolgozom, betakarom folpackkal, hogy
ki ne cserepesedjen a tetejk. Nem art bekenni kis olvasztott zsiradkkal vagy kevs
olajjal. Megprblom kerekre s fl cm vastagra nyjtani a tsztadarabot s
sugarasan elvgom ngy fele. (Lehet nyolcba is, akkor helyes kis kiflik lesznek.)
Forms kifliket hengertek a krcikkekbõl s stõpaprral blelt stõlemezre rakom j
szellõsen, mert alaposan megkelnek. Kendõvel letakarva hagyom kelni legalbb
dupljukra. Gyjtsd be a stõt 3-4-es fokozaton s a kifliket ssd szp aranysrgra.
Kzi ksztssel: 50 deka liszt, egy csomag szrtott lesztõ, vagy 3 deka lesztõ, 1
kanl porcukor, egy mokkskanl s, 5 deka olvasztott vaj, kb. 2 dl tej.
Az lesztõt futtasd fel egy evõkanl liszt, kt evõkanl langyos tej, valamint a
porcukor trsasgban. A tbbi lisztet szitld bele egy tlba, a tejet melegtsd meg.
ntsd a megkelt lesztõt a liszthalom mlyedsbe, tltsd bele a tej felet, a st s
dolgozd ki jl. Annyi tejet tgy csak bele, hogy knnyû legyen dolgozni vele.
Rszletekben hozzdagasztod a langyos olvasztott vajat. Ha mar pfkel, akkor ksz.
Letakarod s meleg helyre teszed. Fel rai pihens utn lisztezett deszkn a
fentiekben leirt mdon kifliket formzol ugyangy std meg.
Nos, ebbõl a tsztbl karcsony elõtt kt nappal szoktam a mkos- trs-
disgubhoz is megstni a rudakat. Karcsony estre kellõkppen meg is szikkad. (A
mai kiflikbõl a kmiai llagjavtk, s ms adalkok miatt nem sikerl rendesen a
karcsonyi guba.) Annyi a klnbsg, hogy megkels utn ujjnyi vastag rudakat
sodrok belõle, miket a peremetlen tepsi hossznak megfelelõ hosszsgra szabok. A
stõpaprral belelt lemezen pihentetem 20-30 per- cet. Aztn megstm, mint a kiflit.
Ha megszikkadt, akkor 2-3 cm-es darabokra tordelem, szûrõbe teszem, ami al egy
tlat teszek s forr tejjel lentom. Betakarom, hogy a tej gõze is tjrja. Hagyom jl
lecsepegni. Lbasban vajat melegtek, (2 evõkanlnyit) rteszem a leforrzott gubt
s sszerzogatom, hogy ne ragadjanak ssze.
Megdarlok 25 deka mkot, leszrom lbasban a tsztt vele, lentm 4-5 evõkanl
mzzel s vatosan sszekeverem. Lehet t evõkanl cukorral sszekevert 25 deka
trval, vagy 25 deka darlt/vagdalt cukros dival is tlalni. Vagy ssan: 15 dkg
reszelt sajttal leszrni s a tnyrokon sajtmrtssal lenteni. J tvgyat hozza!
Trkk: Ha lassabb tûzn std, akkor mr eleve szikkadt lesz, teht nem kell vrni a
felhasznlssal. DE!!! Ilyenkor nem alkalmas kiflinek.
|