Szabolcsi tlttt kposzta
Hozzvalk:
# 1 nagyobb fej deskposzta
# 1/2 kg darlt hs
# elfztt rizs
# 2 fej hagyma
# s
# bors
# pirospaprika
# paradicsoml (kb. 1 liter)
Elkszts: Egy nagyobb fazkba vizet teszek forrni. Az des kposztt a torzsja mentn bevgom rzstosan, a kzepbe egy hsvillt szrok, s beleteszem a forr vzbe. Ahogy f a kposzta a vgs mentn vlnak le a levelek, ezeket kiveszem a vzbl. A hsvilla abban segt, hogy knnyebben tudd ezt a mveletet megoldani. Kzben kevs olajon vegesre pirtom a rizst, majd kt evkanl telzestvel megszrom, s annyi vizet ntk r, hogy elfedje, kb. 10 percig mg fzm, mg beszvja a vizet magba. A kt hagymt aprra vgom, majd megfonnyasztom, s j sok pirospaprikt (erset) szrok r, de nem a tzn, mert megkeseredik. Ezutn a darlt hssal a hagymt, rizst sszekeverem, zestem sval, borssal, pirospaprikval zls szerint - ki milyen ersen szereti. nteni kell hozz annyi paradicsomlevet (legjobb az veges paradicsoml, de akinek hzi van, azt hasznlja), amennyit a massza felvesz. A megmaradt kposztalevelekbl aprra vgva mg kt-hrom marknyit beleszrhatunk a tltelkbe. Aztn el lehet kezdeni a leveleket megtlteni! A leveleken lv vastagabb rszt le kell vgni egy kssel, s ha nagyobb a levl, inkbb kettvgva kell tlteni. A torzst s megmaradt leveleket a fazk aljra teszem, rpakolom szpen sorban a tlttt kposztt. A fazekat felntm flig vzzel, flig paradicsomlvel, (aki paradicsomosabban szereti, tehet bele tbb paradicsomlt). Amikor az utols sor kposzta is bekerlt a fazkba, rkerlt a paradicsomos-vizes l, egy meleget br tnyrt szoktam a tetejre rakni, egy kicsit megnyomom a kposztkat, s gy r a fedt. (Ezt nem tudom, mirt kell, de anyu mindig gy csinlta ) Krlbell msfl-kt rt kell fzni, de kzben kstolssal is lehet ellenrizni, hogy hol jrunk.
Megjegyzs:
Nagyon finom tel, hidegen s melegen is ehet, s minl tbbet melegtjk, annl finomabb!! Tejfllel, friss kenyrrel knljuk. Br a tejfl nem mindig jn be, az zvilga a paradicsomtl des, de nagyon finom!
|