Kovsz
A kenyrstshez n. lass (lassan rlelodo), a finomabb lesztos tsztkhoz viszont gyors kovszt ksztnk. Az elobbi esetben csak msnap dolgozzuk fel a kovszt, az utbbinl mr nhny perc mlva felhasznlhatjuk. Alapszably, hogy a megkelt kovszt azonnal fel kell dolgoznunk. A kenyrstshez a kovszt gy ksztjk, hogy a megszitlt lisztet mly tlba tesszk, kzepn mlyedst vjunk s belentjk az elozetesen feloldott lesztot, majd a masszt sszedolgozzuk. Meleg helyre lltjuk, jl betakarjuk s gy hagyjuk llni msnapig. Az lesztot mindig langyos vzben oldjuk fel, mert a tl meleg vz megli az lesztogombkat, a hideg pedig az erjedst akadlyozza. Az lesztos tszthoz az lesztot langyos tejben oldjuk fel, azutn annyi lisztet tesznk bele s dolgozunk be, hogy egszen hg maradjon. Ha azt akarjuk, hogy nagyon gyorsan megkeljen, porcukrot is keverjnk bele. Mikor jl eldolgoztuk, a tetejre szrjunk kevs lisztet, kendovel takarjuk le, majd lltsuk meleg helyre. A kovszt mindig nagy fazkban vagy tlban ksztsk, mert erosen emelkedik. Ha a kovsz felemelkedett, szp lyukacsos, bedagaszthatjuk a kenyeret, vagy elkszthetjk vele a tsztt.
|