Citromos-csokis kalcs
Hozzvalk 50 dkg liszt,
10 dkg porcukor,
2 ,5 dkg leszto,
3-5 dl tej (amennyit felvesz),
4 tojssrgja,
10 dkg vaj vagy margarin,
egy csipet s,
1 csomag vanlis cukor,
1 citrom reszelt hja,
3 evokanl citroml,
20 dkg csokold
Az lesztot 2 dl langyos tejjel s egy teskanl cukorral felfuttatjuk. sszekeverjk a tojst, vajat, maradk cukrot, st, vanlis cukrot, citromhjat s levet, belentjk a felfuttatott lesztos tejet, majd beledolgozzuk a lisztet annyi tejjel, hogy lgy, de mg dagaszthat tsztt kapjunk. J sokig dagasztjuk, minl tbb levego menjen bele. Vgl alaposan eloszlatva belekeverjk az aprra trdelt csokit. Vannak, akik elkvetik azt a szrnyusget, hogy mazsolt tesznek bele - BRRR! -, de mivel n utlom a mazsolt, ezrt sosem tennk ilyet :o). Ha a stoformt (vekni vagy kuglf forma a legjobb) kivajaztuk, akkor akr keleszthetjk is benne. Langyos helyen, konyharuhval lefedve kb. a dupljra kell kelnie, ekkor forr stobe tesszk. 5 perc mlva alcsonyra lltjuk a lngot s 30-40 perc alatt kszre stjk. Ha a kzepbe szrt ture mr nem ragad tszta s a teteje is szp piros, akkor j. Ha kicsit kihult, kiborjuk a formbl s tlaljuk. Forrn a legfinomabb!
|