Fonott mazsols kalcs
50 dkg simaliszt
10 dkg cukor
6 dkg vaj
1 dkg s
1 tojs
2,25 dl tej
3 dkg leszt
1 maroknyi mazsolaA mazsolt nhny rval korbban ztasd be, s a felhasznls eltt szrd le. Az lesztt morzsold el 2 dl tejben. A vajat olvaszd fel, hogy langyos legyen. Az tszitlt lisztet dolgozd ssze a cukorral, a vajjal, az leszts tejjel, a sval s a tojs felvel. Ha a tsztt mr simra gyrtad, keverd hozz a mazsolt is. Lefedve tedd 70 C -os stbe, s ott keleszd (20-40 percig), amg dupljra nem n. Ekkor vedd ki, oszd hrom rszre, mindegyikbl formlj egy hurkt, s azokat letakarva pihentesd (szobahmrskleten) 10-15 percig. Vgl - mint egy copfot - fond ssze a hrom tsztacskot. A kalcsot tedd 70 C -os stbe (takard le), s vrd, hogy megint a dupljra njn, ekkor (vedd le a takarst) nveld a hmrskletet 150-180 C-ra. Ha mr negyed rja sl, akkor kend meg a maradk tojs s a maradk tej keverkvel. A kb. 40-50 perces stsi id alatt, ezt a fnyezst mg ktszer-hromszor ismteld meg.
|