Graham-kenyr
1 kg Graham-liszt, 30 dkg fehrliszt, 4 dkg lesztõ, 10 dkg napraforgolaj, kb.
mokkskanl õrlt kmny (zls szerint), 2 dkg s, 1,2 1 vz.
Az lesztõt 2 dl langyos vzben jl feloldjuk, s 10-15 dkg liszttel tejfl sûrûsgû
kovszt ksztnk, majd langyos helyen 35-45 percig kelesztjk. Kzben a ktfle
lisztet megszitljuk s az õrlt kmnyt hozzadjuk. Amikor a kovsz megkelt, a
liszthez ntjk, sszekeverjk, a langyos ss vizet fokozatosan adagoljuk s
elkezdjk a dagasztst. Kzben hozzntjk az elõre lemrt napraforgolajat s
simra dolgozzuk a tsztt. Fontos, hogy a tszta fakanllal knnyen keverhetõ
legyen. Akkor kapunk j kenyeret, ha a tszta j lgy. Az gy elksztett tsztt 30
percig pihentetjk, majd kivajazott vagy olajozott tepsibe rakjuk. 15-20 percig
pihentetjk, elõmelegtett stõbe helyezzk, kzepes erõssgen kb. 60 percig stjk.
A stõben hagyjuk kihûlni, hogy a kenyr teteje puha legyen
|