Karcsonyi kalcsfigurk
1/2 csomag (20 g) friss lesztt 1 teskanl cukorral, 5 evkanl langyos tejjel gondosan elkevernk, szobahmrskleten kb. 15 percig kelesztjk. 50 g cukrot 1/8-1/4 liter langyos tejjel, 100 g vajjal, 1 csipet sval, 1/2 citrom reszelt hjval, 1 tojssal elkevernk. 500 g lisztet tszitlunk, dagasztfejjel elltott kevergppel a legalacsonyabb fokozaton belegyrjuk, a megkelt lesztt hozzadjuk, az egszet a legmagasabb fokozaton 5 perc alatt simra eldolgozzuk.
A tsztt elfelezzk, mindkt flbl 1/3-1/3 rszt a dsztshez flretesznk. Lisztes kzzel trzset s fejet formlunk, a rszeket kikent stlemezen sszelltjuk, a hengerr sodort tsztbl a karokat s lbakat kialaktjuk, a trzshz illesztjk. A gallrt, a "prmdsztst" s muffot egy 1 cm-es tsztahengerbl vgjuk ki. 1 tojssrgjt 2 evkanl tejjel felvernk, ezzel a figurkat megkenjk, mazsolval, cukrozott narancshjjal, mandulval dsztjk. A kalcsfigurt meleg helyre tve addig kelesztjk, amg lthatan megnagyobbodik (kb. 30 perc), majd a stlemezt az elmelegtett stbe helyezzk. Villanystnl kb. 180 C, gzstnl kb. 3-as fokozat.
|