Szaloncukor
Egy tiszta, p zomnc lbasba tegynk fl kil cukrot s hozz 10 evkanl vizet. Tegyk a tzhelyre s folytonos kavars mellett attl fogva, mikor felforr, fzzk 7-8 percig. Ez alatt ksztsnk el egy mrvnylapot, vagy ha az nincs, egy nagy porcelntortalapot; aztn 1-2 mlytnyrt, egy gmblyalj poharat, egy kanalat, 1-2 asztali kst s a gymlcsesszencikat, citrom- vagy narancslevet, vagy feloldott citromsavat, vagy rumesszencit, szval, amivel zesteni akarjuk a szaloncukrot. Mikor 6-7 percig ftt a cukor, akkor tegyk meg vele a kvetkez prbt: tegynk a tnyrba egy kanllal a fv cukorbl, s a pohr aljval drzsljk. Ha fehredik, srsdik a drzsls utn, akkor azonnal vegyk le a tzrl, s kanalanknt tegyk a tnyrba, a pohrral folyton drzslve. Mikor mr kiss srsdik, kavarjuk bele tetszs szerint az zestket. Ekkor gyorsan tegyk a mrvnylapra, s ott is gyorsan drzsljk tovbb, ameddig olyan sr tmegg vlik, hogy kssel vagy kzzel ujjnyi vastag ngyzetformra alakthatjuk. Ha kihlt, azonnal vgjuk fel szaloncukor nagysg ngyszgdarabokra. Csomagoljuk be elbb puha viaszos paprba, aztn sznes hrtyapaprba, mint ahogy szoks. A gymlcs-esszencikat szksg esetn helyettesthetjk 2-3 kvskanlnyi lekvrral is.
|