Kovsszal kszlt kenyr
A kovsz ksztse:
1. lpcs:
3 evkanl teljes kirls bzaliszt vagy rozsliszt
3 evkanl vz, kb. 40 ºC-os
A vizet a liszttel elkeverjk s letakarva, meleg helyen (kb. 20-22 ºC-on) 1-2 napot llni hagyjuk.
2. lpcs:
3 evkanl teljes kirls bzaliszt vagy rozsliszt
3 evkanl vz, kb. 40 ºC-os
Mindezt az 1. lpcsben elksztett masszhoz keverjk, amely mr kellemes, savanyks szagot raszt. Ismt letakarjuk s 20 ºC-on 1 napot llni hagyjuk.
3. lpcs:
10 dkg teljes kirls bzaliszt vagy rozsliszt
1 dl vz, kb. 40 ºC-os
Az elzekkel sszekeverjk s letakarva, 20 ºC-on 1 napig llni hagyjuk.
Ennek egy rszt hasznljuk el a kenyr ksztshez, a maradkot megrizzk s kiegsztjk a harmadik lpcs sszetevivel, gy mindig elegend kovsszal rendelkeznk a kenyrstshez. A kovsz kszlhet egy literes, csavaros tetej befttesvegben, amit a htszekrnyben rznk a kvetkez stsig.
Hozzvalk:
12,5 dkg kovsz
40 dkg teljes kirls bzaliszt vagy rozsliszt
3,5 dl vz - kb. 40 ºC-os
Mindezt este elkeverjk s jjel, krlbell 12 rn keresztl, 20 ºC-os hmrskleten llni hagyjuk
1,2 kg teljes kirls bzaliszt
3 dkg s
70 dkg kzmeleg vz - a vz mennyisge hozzvetleges, kis adagokban a szksges mennyisget kell csak hozznteni
Az sszetevket az elz este elksztettekhez adjuk s fszerezzk. Jl megdagasztjuk (kenyrstgppel is lehet). A tsztnak nem szabad sem ragadnia, sem tl szraznak lennie. Egy vastag ruhval letakarjuk s kelni hagyjuk. Ez a helysg hmrsklettl s egyb lgkri okoktl fggen tbb rig is eltarthat. A megkelt tsztt kivajazott formba vagy belisztezett szakajtkba helyezzk. Mg egyszer megkelesztjk, ezttal lnyegesen rvidebb ideig. A sts eltt vzzel megkenjk, ha szksges, megvgjuk. A stbe egy vzzel telt ednyt helyeznk s elmelegtjk. 10 percig, 250 ºC-on, 45 percig 190 ºC-on stjk. A kenyr akkor slt meg, ha alul s fell megtgetve egyarnt kopog. A stbl kivve ismt megkenjk vzzel s egy rcsra tesszk hlni.
|