Tlttt koszor
Tszta: 500 g lisztet egy tlba szitlunk, 1 csomag szrtott lesztvel gondosan elvegytjk, 100 g cukrot, kevs st, 1 tojs, 125 g olvasztott, langyos margarint, szk 200 ml langyos tejet adunk hozz s az egszet egy dagasztfejjel elltott kevergppel elszr a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt jl eldolgozzuk. Meleg helyre tve addig kelesztjk, amg a dupljra n, ekkor a legmagasabb fokozaton jra jl tgyrjuk. 40x50 cm-es lapp kinyjtjuk. 50 g puha margarinnal megkenjk, kzepn hosszban elvgjuk.
Tltelk: 200 g mazsolt tvlogatunk, 50 g kockkra vgott cukrozott citromhjjal, 50 g hmozott hmozott, vagdalt mandulval, 50 g cukorral, 1 csomag vanlis cukorral elvegytjk, a tsztadarabokra szrjuk gy, hogy az tvgott szln egy kb. 2 cm-es csk resen maradjon. Mindkt tsztt a hosszabbik oldalrl a kzepe fel felgngyljk, a kt hengert egyms kr fonjuk s koszoralakban egy kikent stlemezre fektetjk. Srtett tejjel megkenjk, a hengerek tetejt vzbe mrtott kssel kb. 1 cm mlyen bevgjuk. A koszort ismt meleg helyen kelesztjk, amg kb. a felvel megn, majd az elmelegtett stbe tesszk. Villanystnl 175-200 C, gzstnl 3-4-es fokozat. Stsi id: 25-35 perc.
A cukormzhoz 50 g porcukrot tszitlunk, kb. 1 evkanl forr vzzel simra keverjk gy, hogy srnfolys masszt kapjunk, sts utn azonnal a koszorra rkenjk.
|