Karcsonyi kalcs 2
50 dkg liszt, 1 csomag stpor, 15-20 dkg cukor, 1 csomag vanlis cukor, kevs s, 1 evkanl rum, 2 egsz tojs, 1 citrom hja, 15-17 dkg vaj, 25 dkg ttrt tr, 15 dkg mazsola, 12 dkg tiszttott, reszelt mandula. Bekensre, sts utn: kevs olvasztott vaj. Beszrshoz: kevs porcukor.
A stporral vegytett lisztet a gyrtblra szitljuk, kzepre mlyedst nyomunk, abba tesszk, a cukrot, tojst, zeket, rumot; a liszt egy rszvel sr ppet kevernk, arra rakjuk a darabokra vgott hideg vajat, az ttrt trt, a tiszttott mazsolt, s mandult. Liszttel betemetjk, gombcc sszenyomjuk, s a kzepbl kiindulva, az egszet gyorsan sima tsztv gyrjuk. Ovlis formra kinyjtjuk, cipformra sszehajtjuk, s zsrozott lemezen stjk. Stsi ideje: 70-80 perc, gyenge, kzpmeleg stben. Sts utn rgtn bekenjk olvasztott vajjal, s behintjk porcukorral.
|