Hzi kenyr
Hozzvalk:
· 1000g finomliszt
· 40-50g friss leszt
· 20g s
· kb. 7 dl vz
Elkszts:
A sts eltt egy nappal-pldul elz este – a lisztbl 40 dkg-ot 2 dl langyos vzzel s az lesztvel kemny tsztv gyrunk. (az lesztt elzleg vzben kiss felfuttatjuk..) A tsztt konyharuhval letakarva langyos helyen tartjuk. Msnap az rett kovszra, (ami akkor j, ha kiss savanyks illat) rszrjuk a tbbi lisztet, fokozatosan hozzadjuk a langyos vizet, a st s kb. 12-15 perc alatt hlyagosra dagasztjuk. Legknnyebben s leggyorsabban a finom bzalisztbl kszlt tsztt lehet dagasztani, a Graham-lisztet, a zablisztet, s a tapads rozslisztet tovbb kell dagasztani. Liszttel enyhn behintjk a tetejt, konyharuhval letakarjuk, s 1 rn keresztl kelesztjk. Ezutn finoman tgyrjuk, ezzel eltvoltjuk a tsztbl a szn-dioxidot, s friss oxignt juttatunk a helyre, ami az leszt tovbbi mkdst segti el. Lisztezett konyharuhval kiblelt tlba tesszk, s jabb 1 rn t kelesztjk, majd enyhn lisztezett tepsin, meleg (kb. 33-35 C-os) prs helyen, vizes ecsettel lekenve, mintegy 40 percet kelesztjk tovbb. (A nem finomlisztbl kszlt tsztk minden esetben hosszabb kelesztst ignyelnek.) Vizes ecsettel mg egyszer tkenjk, a tetejt 2-3 helyen bevgjuk, gy magasabbra n. 220 C-os, elmelegtett gzs stben (a stbe kis tlkban vizet tesznk)a kzps rcsra tve kb. 20 percig stjk. Ekkor a hfokot 160 C-ra mrskeljk, s gy stjk tovbb fl rn t. Ha hirtelen pirulna, aluflival takarjuk le. Mg forrn kenjk be vzzel, hogy szp fnye legyen. Rcson, vagy kt fakanlra tve hagyjuk kihlni, hogy a felesleges gzk eltvozhassanak, s a kenyr ne zzon el.
|