Adventi kalács
Hozzávalók:- 10 dkg mandula vagy mogyoró- cukrozott citrom- narancshéj- 10 dkg mazsola- 3 cl rum- fél kg liszt- 3 dl tej- 5 dkg élesztő- 2 tojás- 13 dkg cukor- 10 dkg vaj- 2 vaníliáscukor- 1 tojásárgája- 1 evőkanál kristálycukor1o dkg mandula vagy mogyoró, cukrozott citrom és narancshéjat apróra vágunk, hozzáadunk 1o dkg forró vízzel leöblített mazsolát, 3 cl rumot, lefedjük, egy órát érleljük.Fél kg lisztet tálba szitálunk, belekeverünk 1 dl langyos tejben felfuttatott 5 dkg élesztőt.2 dl langyos tejben eldolgozunk 2 tojást, 13 dkg cukrot, 2 tasak vaníliás cukrot, 1 csipet sót, 1o dkg olvasztott vajat, apránként a liszthez adjuk, hólyagosra kidolgozzuk.Konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük. Beledagasztjuk a mazsolás keveréket, 3 részre osztjuk, 7o cm-s rudakra sodorjuk és megfonjuk.Sütőpapírral kibéleljük a tepsit, peremével lefelé fordítva a közepére helyezünk egy 1o cm magas 15-18 cm átmérőjű, vajjal megkent kerek tortaformát. Köré fektetjük a fonatot, ismét a kétszeresére kelesztjük.Megkenjük tojásságával, megszórjuk egy evőkanál kristálycukorral és 2oo fokra előremelegített sütőben kb. 1 óráig sütjük. 4 likőrös pohárba rögzített gyertyával, fenyőágakkal díszítjük.
|