Finom kalcs
Hozzvalk 8 szelethez:
3,5 + 1 dl tej
2 kockacukor
3 dkg leszt
8+2 dkg vaj/ margarin
50 dkg finomliszt + a formzshoz
3 dkg cukor
3 + 1 tojssrgja
4 tojs
1 kvskanl olaj
Elkszts: Meglangyostunk 3,5 dl tejet, ebbl 1 dl-t tntnk egy bgrbe, simra keverjk a kockacukorral s az lesztvel, meleg helyen felfuttatjuk. Felolvasztunk 8 dkg vajat/margarint, a maradk 2 dkg vajjal vastagon kikennk egy 26 cm tmrj kapcsos tortaformt.
Elkszts: A lisztet mlyebb tlba szitljuk, kzepbe mlyedst ksztnk, belentjk az leszts tejet, s a krnyezetbl annyi lisztet kevernk hozz, hogy galuska lgysg legyen (azaz kovszt ksztnk). Tetejt megszrjuk egy kevs liszttel, konyharuhval letakarjuk, s a ktszeresre kelesztjk (15-20 perc). A maradk 2,5 dl langyos tejben elkeverjk a cukrot, 1 csipet st, 3 tojssrgjt s az olvasztott vajat/margarint. Felt a lisztben kelt kovsz tetejre ntjk, sszekeverjk, majd a masszhoz adjuk a maradkot is, s addig dagasztjuk, amg fnyes, hlyagos nem lesz, s el nem vlik az edny faltl (egszen lgy tsztt kapunk). Tetejt megszrjuk egy kevs liszttel, letakarjuk, s ismt a ktszeresre kelesztjk (30-40 perc). A tsztt lisztezett munkalapon tgyrjuk, 3 rszre osztjuk, 55-60 cm hossz rudakat sodrunk bellk, s hrmas fonssal megfonjuk, a vgeket sszecsippentjk. Belefektetjk-kanyartjuk a stformba gy, hogy az sszecsippentett vgek alulra kerljenek. A nyers tojsokat gondosan megmossuk, szrazra trljk, vkonyan megkenjk olajjal, s belenyomkodjuk a tsztafonatba. Letakarjuk, meleg helyen addig kelesztjk, amg a tszta csaknem kitlti a formt. A stt elmelegtjk 200 C-ra (gzst 3. fokozat). A tszta tetejt - a tojsokat nem! - megkenjk a maradk 1 tojssrgjval, s a forr stben 40-45 percig stjk (ha nagyon pirulna a teteje, lazn befedjk aluflival). A maradk 1 dl tejet felforrstjuk. Kivesszk a kalcsot a stbl, s azonnal megkenegetjk-ntzzk a tejjel (ettl lesz foszls!). A formban hagyjuk langyosra hlni, majd rcsra cssztatjuk, s konyharuhval letakarva hagyjuk egszen kihlni. A hsvti sonka mell knljuk. A szpsg kedvrt csak az asztalnl szeleteljk!
Munka: kb. 30 perc
|