Korps kenyr
1 kg teljes bzaliszt, 25 dkg fehr liszt, 1 dkg lesztõ, 2 dkg olaj, 2 dkg s, 8 dl vz.
A ktfle langyos lisztet tszitljuk, nagyobb mretû tlban jl sszekeverjk, a
kzepbe mlyedst alaktunk ki, s belentjk a vzzel elõzõleg jl sszekevert friss
lesztõt. Folykony tsztt kavarunk a vizes lesztõbõl s a lisztbõl, majd kevs
lisztet hintnk r azrt, hogy a kels kzben ne kpzõdjk kreg. Ezutn
konyharuhval letakarjuk, s langyos helyen 2 rn t kelesztjk. Ha jl megkelt a
kovsz, azonnal folytatjuk a tsztaksztst. A kimrt langyos vzben feloldjuk a st,
s lland kevers kzben rntjk a lisztre, ezutn kezdjk el a dagasztst, s addig
folytatjuk, mg a tszta szp sima nem lesz. Cipt formlunk belõle, 45 percig
kelesztjk, majd a tepsi mrettõl fggõen egy vagy kt darabban megstjk. A
tepsit olajjal vagy vajjal kikenjk s belisztezzk. Ezutn a tsztt 15-20 percig ismt
pihentetjk. Elõmelegtett stõben, kzepes tûzn kb. 1-1,5 rig stjk. Szp fnyes
lesz a kenyr, ha a fellett, amg meleg, ss vzzel megkenjk
|