Gymlcskenyr szentestre
20 dkg aszalt szilva, 30 dkg aszalt krte, 20 dkg aszalt fge, 1,1 liter vz, 24 dkg mazsola, 12 dkg di, 12 dkg mogyor, 12 dkg cukrozott citromhj. 12 dkg kristlycukor, 1/2 teskanlnyi rlt fahj, csipetnyi rlt szegfszeg, nizs s s, 0,5 dl rum, 1 citrom leve, 35 dkg finomliszt, 6 ppozott evkanl bzakorpa, 1 dkg leszt, hmozott, flbevgott mandula, s tetszs szerint kandrozott gymlcs a dsztshez, 1 teskanlnyi vz a mzhoz, zsr a tepsihez.
A gymlcskenyr elksztst a sts eltti napon kell kezdeni, mert a gymlcsket legalbb 12 rn t kell ztatni. A szilvra, krtre s fgre rntnk kb. 1 liter vizet s letakarva egsz jjel zni hagyjuk, majd lecsepegtetjk, s aprra sszevgjuk. A cukrozott citromhjat, a mandult, az aprra vgott dit s mogyort a cukorral s a rummal sszekeverjk s 2 rn t, llni hagyjuk, ezutn a tbbi megpuhtott gymlccsel, egy citrom levvel s a fszerekkel jl sszekeverjk. 15 dkg finomlisztet 3 evkanl bzakorpval, 1 dl kzmeleg vzzel, 1 dkg lesztvel, csipetnyi sval sszekevernk, kenyrtsztt ksztnk s flretesszk keleszteni. A gymlcsmasszt sszekeverjk 20 dkg liszttel, 3 evkanl bzakorpval. Ezt sszedolgozzuk a megkelt tsztval, majd kt rszre osztjuk, s kerek cipkk formzzuk. Mindkt keznket hideg vzbe mrtva a cipk tetejt laposra simtjuk. Fl mandulkat tesznk r, s zls szerint kandrozott gymlcskkel dsztjk. A gymlcskenyereket kizsrozott tepsibe tesszk, mg kb. 30-40 percig pihentetjk, majd elmelegtett stben kb. 180 fokon 70-80 percig stjk. Miutn megslt, kihtjk, majd a kvetkez mzzal kenjk be: 3 teskanlnyi cukrot feloldunk 1 teskanlnyi vzben, majd felforraljuk. Ha sokig frissen akarjuk tartani a gymlcskenyeret, jl zrd fmdobozban tartsuk!
|